Du kan inte hitta din egen stil genom att titta på hur andra klär sig. Eller kopiera andra människors stil så som modeindustrin föreslår. Det som är vackert för mig är inte nödvändigtvis vackert för dig. Vi ser skönhet på olika sätt. Personlig stil är en mycket större utmaning än man kan tro för den går djupt in i vår själ och ställer den existentiella frågan: vem är jag? Det enda sättet att hitta sin personliga stil är att utforska genom att faktiskt klä sig själv. Och lita på känslan.

Jag tillhör stylisten Daria Andronescus fan club. Hon har gjort en ”live Q & A”-inspelning om hur du tar tillbaka ditt mod, din värdighet och ökar din självkänsla när det gäller dina kläder. Den här texten är inspirerad från den videon.

Vi kvinnor måste sluta mobba oss själva i spegeln! Alla har något vi är mindre nöjda med och om vi inte tar ledningen över hur vi pratar till oss själva i spegeln så kommer det vara ett prat om det vi inte gillar. Det bryter ner självkänsla och värdighet. Men grejen är att vi också har sådant vi gillar med oss själva. Det kräver ett större mod och en större ansträngning med det finns för alla, hos alla. Hitta den eller de sakerna och börja se DET varje gång du ser dig själv i spegeln. Förstärk det som är positivt och det negativa kommer sakta men säkert ge vika. Varje dag i spegeln: visa dig själv glädje, uppskattning och tacksamhet över det du har fötts med. Det är ju inte du som skapat dig själv…

Om vi inte tar ledningen över hur vi pratar till oss själva i spegeln så kommer det vara ett prat om det vi inte gillar. Det bryter ner självkänsla och värdighet.

Det sägs att vi inte ska klä oss för andra utan för oss själva. Men vad betyder det att klä sig för sig själv? Det handlar om att välja rätt kläder. Det finns två kategorier: kläder du behöver och kläder du inte behöver.

De du inte behöver är kläder som:

 • Inte passar dig i storlek eller på något annat sätt.
 • Du behåller bara för att motivera dig till en förändring t ex med din vikt.
 • Du köpt för att dölja sådant som du inte tycker om med dig själv.
 • Inte låter dig röra dig ordentligt.
 • Du längtar efter att få ta av dig så fort du kommer hem.
 • Är irriterande t ex en djup urringning som gör att du oroar dig för att exponera för mycket eller ett axelband som ramlar ner hela tiden.
 • Du blir svettig i eller som kliar.

Gör dig av med dessa kläder.

Kläder du behöver är kläder som:

 • Du må bra av att ha på dig, som du blir glad av.
 • Uttrycker din personlighet, dina värderingar eller dina intressen.
 • Uttrycker din smak alltså din egen definition av vad som är snyggt eller rätt.
 • Känns fantastiska på din hud och sitter skönt.
 • Du kan röra dig fritt i; dansa, springa, hoppa….
 • Och viktigast av allt: kläder som gör att du glömmer att du har kläder på dig för att de är så mycket du och känns så fantastiska att bära.

Du hittar hela Daria Andronescus video här. I början av inspelningen finns en enkel men viktig och stärkande övning som är härlig att göra.