För ganska exakt ett år sedan startade jag Instagramkontot @personligstil så det kan vara dags att svara på frågan: vad är en personlig stil? Men det finns en mer grundläggande fråga: vad är stil? Låt oss börja där.

Stil har den som med god budget kan köpa sig de vackraste kläder och som fötts med en perfekt kropp och har ungdomen kvar. Nej, säger jag demonstrativt. Så är det inte. Men det är lätt att använda det som en ursäkt när kläder och stil känns förvirrande och jobbigt.

I min värld behöver man inte ha pengar för att ha stil. Inte heller ungdom eller en perfekt kropp. I min värld handlar stil om helt andra saker som dessa tre:

1) Att ha kläder för alla väder (och situationer).

Bara för att det regnar, snöar eller solen gassar behöver man inte skippa stilen, det handlar om planering. Se till att du har kläder och skor för det klimat och de väder du lever i och för de situationer du ofta hamnar i. Skaffa exempelvis regnkläder som gör att dåligt väder inte är ett hinder för hur du vill visa dig för världen!

Man kanske inte behöver ha en klänning hemma ifall man blir bjuden på Nobelfesten men om du ganska ofta går på mingelparty eller håller föredrag – se till att du har kläder som stödjer dig och fungerar för de tillfällena. Lista de fem eller tio vanligaste situationerna du klär dig för och fundera igenom hur du vill klä dig då.

En personlig stil är en stil som står upp för den du är

Men det kostar ju pengar att köpa de kläder jag saknar, kanske du tänker. Nej, i det långa loppet tror jag inte det kostar mer än det du redan lägger på kläder. Anpassa prisklassen till din budget så att du har råd med alla delar av en fungerande garderob. Att planera kostar inget. Låt det få ta tid eller köp secondhand – till slut har du det du behöver.

2) Att vårda det du äger.

Kläder blir nötta och slitna men med lite omvårdnad håller de längre. Tvätta så lite som möjligt, vädra mycket, vårda skorna och laga sömmen som gått upp. I takt med att kläder blivit allt billigare och betraktas som slit-och-släng-varor så tar vi oss kanske inte tid med sånt. En bättre idé är att äga få saker och att allt du äger är så kärleksfullt och noga utvalt för just dig att det blir motiverande att ta hand om det.

Som Capsule Wardrobe-drottningen Daria Andronescu säger:

”Once you learn skills like the colour harmony, finding your style, what fit and design flatter you and which don’t, how to create an image that helps you to better communicate your life goals, you will see that you don’t need much.”

 

3) Att förstärka det vackra du fötts med.

Stil handlar om att följa naturen – inte gå emot den. Att acceptera sin kurvighet eller det raka i kroppen och välja kläder som passar just din kropp. Det gör att plaggen blir sköna och ger dig den rörelsefrihet du vill ha. Det kan handla om att inte nöja sig med att rulla upp för långa byxor eller stå ut med nåt som skaver eller ha ett axelband som hela tiden trillar ned.

När du klär dig i de färger som förstärker dina naturliga färger, ja då framhäver och hyllar du det vackra i dig.

Jag tycker det ligger något värdigt med de här tre sakerna och att det handlar om att ta sig själv på allvar. Kläder är ju som ett andra hudlager – men till skillnad från huden kan vi välja och styra hur de ser ut. Och det leder oss till frågan om vad en personlig stil är.

Att ha en personlig stil är att uttrycka den man är, sin personlighet, genom att vara kreativ och utgå från sina egna preferenser. Att låta de stilar, mönster, färger och modeller som du dras till instinktivt få styra dina val. Det är att våga stå upp för den man är på insidan och låta det komma till uttryck. Inte andras smak eller modets skiftningar.

Du behöver inte visa en flamboyant stil om du inte är en flamboyant person. Det kan lika väl handla om att visa en mild och diskret personlighet. Det är när insidan stämmer överens med utsidan som harmoni uppstår. Det är då kläderna hjälper oss att uppfattas som trovärdiga och autentiska. Klä fram dig själv – vi vill se dig!

Tyvärr är det alltför vanligt att en intressant och spännande person döljs i kläder som tonar ned och inte avslöjar något om personen som bär dem. Kanske är det Luther som spökar, kanske är det rädslan att bli bedömd. Jag är rädd att den här personen inte får de chansar hon annars skulle få i en värld som snabbt, krasst och effektivt sorterar oss alla i fack.

Det jag önskar och det jag drivs av är att vi alla ska våga stå upp för de unika och härliga personligheter vi alla är. För det är ju precis som Howard Thurman lär ha sagt: “….What the world needs is people who have come alive.”