KPA är ett sätt att tänka kring kläders pris- och kvalitetsklass och hur många kläder du vill äga. Vill du bidra till hållbarhet är antalet gånger du använder dina kläder helt centralt. Naturvårdsverket har räknat ut att det enskilt bästa du kan göra för planeten när det gäller dina kläder är att fördubbla användningen av de plagg du redan äger.

Att fundera på hur ofta du använder olika plagg är också en nyckel när du ska fundera över vad som ska lämna din garderob vid nästa rensning. Och en bra utgångspunkt för att förstå vad du gillar och trivs i. Varför får vissa kläder hänga med i flera decennier?

Hur ser din tio-i-topp-lista ut?

Det här är min sett över 10 – 20 år:

  • Jeans från Sundsvall 2016
  • Brun skinnjacka från Rom 2009
  • Jeansskjorta från Indiska 1999
  • Vit blus i orientalisk stil från MQ 2005
  • Grå stretchiga sammetsbyxor från MQ före 2000
  • Morgonrock julklapp från mamma och pappa 2014
  • Turkos kofta från före 2000
  • Ormskinnsmönstrade byxor från Lindex 2010
  • Guldfärgade sneakers från Berlin
  • Mockaboots i rostrött 2017

Obs! På skor, ytterkläder, accessoarer och särskilt handväskor måste man ha särskilt höga krav på användningsfrekvensen för att de ska komma med på listan. De flesta har ju färre sådana saker jämfört med tröjor, byxor och liknande.