Ja, bli en materialnörd! Det lönar sig för både plånboken och planeten.
Jag har en ny hobby sen en tid; jag läser lusen av alla etiketter i mina kläder. Du vet den där med tvättråd men som också säger vad plagget är tillverkat i för material och var i världen det är sytt.
Härom veckan grävde jag fram en lila favoritklänning från H&M ur gömmorna. Den hade vilat sig i form några år och döm om min förvåning; det var silke inblandat i materialet. Det gjorde att den kändes ännu lite mer värdefull för mig.
Förr försökte man undvika polyester eftersom man lätt svettas i det här materialet. Men av kostnadsskäl är modeindustrin fullständigt översvämmad av polyester – även de dyrare designerkläderna. Det är som att gammal kunskap fallit i glömska i jakten på ständigt nya kläder. Faktum är att vi fortfarande svettas mer i polyester än i andra material. Dessutom är det oljebaserat och det sämsta tänkbara materialet för miljön.
Så vad är bra för både kroppen och miljön då, kanske du undrar….
Fantastiska Daria Andronescu som av Good On You utsetts till en influencer för hållbart mode, har just publicerat en hel guide om de olika materialens egenskaper och hållbarhet. Heja Daria! Fantastiskt bra att lägga ut den gratis dessutom. Här hittar vi svaren.
Ha en förlåtande inställning till de val du gjort innan någon av oss visste bättre och använd de kläder du redan äger maximalt.
Visste du exempelvis detta?
- Linne ger dig en bra solskyddsfaktor helt naturligt och är perfekt för både varmt och kallt väder.
- Riktigt bra för planeten blir det först med återvunnen bomull för även ekologisk bomull kräver enorma mängder vatten och landytor.
- Manchester är ett av de varmaste materialen men bara om det är baserat på naturmaterial som bomull. Bäst är så klart manchester av återvunnet material t ex bomull.
- Ylle är bra för att det delvis rengör sig själv men den mesta ullproduktionen medför att djuren plågas. Välj därför alltid ullkläder som är certifierade till exempel med märkningen GOTS.
Några nya material att spana efter är:
- Cupro. En cellulosabaserad fiber som är ett bättre alternativ till siden eftersom det känns och ser ut som siden utan att några djur behöver plågas vid tillverkningen. Vid vanlig sidenframställning kokas silkesmasken levande. Här är en blus från Kerber i 60 procent Cupro.
- SeaCell. Varumärket för ett nytt material skapat av trä och sjögräs som mildrar hudåkommor och inflammationer. Trots en ordentlig googling hittade jag inga kläder i detta material.
- Lyocell. En cellulosabaserad fiber som är mjuk som siden, andas, håller länge och inte skrynklar så mycket. Varumärket för lyocell heter Tencel. Här är en t-shirt från Weekday i 100 procent lyocell. Och här en hel klänning från Kings of Indigo.
- Piñatex. Konstläder tillverkat av resterna från ananasodling som är starkt och andas. Tyvärr stryker man på ett oljebaserat material så det är inte helt perfekt för miljön. Här är en konstläderkjol från Studio Heijne i Pinatex.
Framtiden ser alltså ljus ut!
Och under tiden, vad ska du göra med dina ohållbara polyesterplagg? Ha en förlåtande inställning till de val du gjort innan någon av oss visste bättre och använd de kläder du redan äger maximalt. De i polyester är särskilt sllitstarka!
Kom ihåg: det bästa vi kan göra är att använda det vi redan har. Helst dubbelt så många gånger!
Passar de inte längre dig och din personlighet, se till att de kommer till användning hos någon annan eller går till återvinning!
Min nya hobby: läser alla etiketter i mina kläder för att utforska vilka material de är gjorda av.
En lila favoritklänning kändes plötsligt mer värd när jag upptäckte att det fanns siden i den.