Plötsligt förändrades vardagen drastiskt; det digitala umgänget är det normala. Vardagen fylls med möten i Skype, Zoom, Teams, Messenger, What’s up och Hangouts.

Många fler än någonsin gör som jag gjort de senaste 15 månaderna: jobbar heltid hemifrån. Jag har fått träna så för mig är det inte nytt. Jag vet att jag behöver göra mig i ordning på morgonen precis som om jag skulle åka till ett kontor någonstans. Ha lunch när andra har lunch. Ha en plats som är min arbetsplats. Göra privata saker någon annan stans. Aldrig någonsin jobba i sängen (sömnproblem aj aj). Komma ihåg att röra på kroppen extra mycket. Strukturera min arbetsdag och gratulera mig själv till delsegrar och uppnådda resultat.

En av de viktigaste saker jag lärt mig är att klä mig väl. Aldrig pyjamas. Yoga- och myskläder endast i undantagsfall.

Inte vill du uppträda i pyjamas för någon du ska göra affärer med?

Vi klär oss inte bara för andra, vi klär oss också för vår egen känsla av att vara professionella. Trivs vi i våra kläder så mår vi bättre och det märker andra – även när vi möts via nätet. Kläder kan erbjuda ett fantastiskt bra stöd för oss människor. Det har de alltid gjort i alla tider.

Sakta men säkert börjar vi alla bli allt skickligare på digitala möten. Vi blir ännu skickligare på att verkligen leda möten eftersom det är fullständigt nödvändigt när vi inte är i samma fysiska rum. Vi har en agenda och följer den. Vi slår på kameran så att andra kan se oss eftersom det underlättar för ett bra samtal att se varandra.

Här kan också dina kläder spela roll. Inte vill du uppträda i pyjamas för någon du ska göra affärer med? Det är inte mindre viktigt att framstå som en trovärdig yrkesperson bara för att du befinner dig bakom en skärm. Du kanske inte behöver gå hela vägen till kavaj utan gå en mellanväg som visar att du tar ditt hemarbete på fullt allvar.

Ett rött läppstift lägger fokus på ditt ansikte och dina läppar – det är ju pratet som ska ha utrymme nu.

På det här sättet hjälper du också din chef som fått en större utmaning än vanligt nu när hen ska leda på distans. Det är svårt som det är att leda i kristider med all osäkerhet och oro som ska hanteras. Genom att sända en tydlig signal genom dina kläder att chefen kan lita på din professionalitet visar du hänsyn och vilja att samarbeta.

Underlätta för det digitala videomötet. Lugna sköna färger som grönt och blått passar utmärkt om ämnet är allvarligt. Gult kan vara en fantastisk färg om du vill få igång din och deltagarnas kreativitet.

Sminka dig om du brukar sminka dig på kontoret. Ett rött läppstift om du gillar det lägger fokus på ditt ansikte och dina läppar – det är ju pratet som ska ha utrymme nu.

Precis som man förr sa när någon skulle intervjuas i TV kan kraftigt mönstrade skjortor och toppar just nu vara en sämre idé. Bildkvalitén där hemma är inte alltid den bästa.

Tre enkla tips jag lärt mig från experter för att förbättra din bild:

  • Undvik att sitta i starkt solljus
  • Sätt en ljuskälla framför dig så att ditt ansikte är belyst och ha upplyst i rummet i övrigt
  • Välj en lugn bakgrund

För vår egen skull tror jag också det är viktigt att vi fortsätter uttrycka vår personlighet genom små detaljer som smycken, accessoarer och smink. Inte minst för din egen skull. Att fortsätta leva så som vi brukar, när vi kan det, bidrar till trygghet och stabilitet. En del av ett personligt ledarskap i dessa märkliga tider.

Ta hand om dig extra mycket! Och håll stilen!