Det finns sunda affärsidéer och det finns krassa, destruktiva och illvilliga affärsidéer. De senare har en tendens att försvinna med hjälp av upplyst konsumentmakt och granskande medier. Men när en hel bransch baseras på en sådan affärsidé är det värre.

Jag tycker allt sämre om mode- och skönhetsindustrin. Vilken annan bransch jobbar stenhårt på att få sina kunder att känna sig fula, feta, fel och ovärdiga? Och utnyttjar sina kunders dåliga självkänsla för sina kommersiella intressen?

När ska vi kvinnor sluta spela med i detta illvilliga spel?

Kläder är för många kvinnor inklusive mig själv ett stort nöje. Men det är just här vi gått vilse. I dagens bildsamhälle är det nästan omöjligt att värja sig från tillrättalagda bilder av kvinnokroppar. Jag vet många intelligenta och högutbildade kvinnor som på allvar känner sig tjocka och fel för att de har höfter, för att deras skelett buktar ut och skapar de av männen åtrådda kurvorna. Många vet inte längre var midjan sitter.

Vi ser inga vanliga kvinnor i modemagasinen och i reklamen. Här är kvinnokroppen inte bara smal utan också så rak som möjligt. Inga höfter, ingen byst. Vet du varför? Det är enklare och därför billigare att sy kläder till den kroppstypen.

Det kräver ingen skicklig mönsterkonstruktör. Det kräver ingen kunskap om hur man klär kvinnokroppen för att den med sina naturliga kurvor ska kunna röra sig skönt och praktiskt.

Det blir värre med åren. Ålder och barnafödande tar oss allt längre bort från fotomodellernas raka kroppar. Samtidigt är det hos oss lite äldre som de mest köpstarka konsumenterna finns.

 

Det borde alltså vara enkelt för en kläddesigner att vända på affärsmodellen och börja göra kläder som faktiskt passar de flesta kvinnor, inte minst mogna kvinnor. Som smickrar och lyfter fram den genom århundradena hyllade kvinnokroppen. Som hjälper oss förstå att det inte är vi som är fel utan kläderna, om de inte passar.

Det är långt ifrån enkelt. Jag vet några få sådana små, svenska märken, jag samlar på dem. Exempel är KerberEster in flowStudio Heijne och Shesize.

Den raka vägen vore kanske att bojkotta branschen. Vi köp int. Jag tror inte på det. Jag vägrar sluta älska kläder. Kläder och stil betyder oerhört mycket för oss människor och så har det varit genom århundradena. De står för starka värden som identitet, kultur, frihet, politik, religion och social gemenskap.

Det vi kan göra är att öppna våra ögon och använda den konsumentmakt vi faktiskt har. Köpa hållbart och gynna företag med sunda affärsidéer. Vi kan också styra upp vårt bildflöde i sociala medier bort från det onaturliga och tillrättalagda. Vi kvinnor kan stötta varandra och vi kan börja lyssna mer på de män som tycker om oss precis som vi är, istället för att gå efter de krassa skönhetsidealen.

Vi sätter oss i förarsätet när det gäller kroppsideal och vår egen klädstil helt enkelt.