Tänk dig att du deltar i ett forskningsprojekt. Du blir ombedd att först prova en ny bikini för att därefter testas i matematik. Skulle baddräktsprovningen påverka ditt resultat på matteprovet?

Ja säger en känd forskningsstudie publicerad i Journal of Personality and Social Psychology.  Just detta blev en grupp kvinnor ombedda att göra, alltså först prova badkläder och därefter göra ett matteprov. En annan grupp kvinnor fick istället först prova tröjor innan de gjorde samma matteprov. Kvinnorna som först provade badkläder gjorde mycket sämre ifrån sig på provet än den andra gruppen kvinnor. När samma studie gjordes med två grupper män såg forskarna inga skillnader.

Den markanta skillnaden i resultat mellan grupperna kvinnor menar forskarna beror på att kvinnor införlivar i sitt tänkande externa perspektiv på sin fysiska uppenbarelse. Detta menar samma forskare konsumerar interna resurser som resulterar i en sämre mental prestation.

 

”You get in life what you have the courage to dress for.”

Citat: Dawn Karen, Fashion Psychologist

Modepsykolog Dawnn Karen, professor på Fashion Institute of Technology i New York berättar om detta i sin bok Dress Your Best Life. Jag slukade boken i somras från pärm till pärm – otroligt intressant!

Ett kritiskt fokus på dina egenupplevda kroppsliga skönhetsbrister kommer med en reell kostnad – psykologisk och professionell. Den stjäl din uppmärksamhet, dina emotionella och intellektuella reserver menar Dawnn Karen som pekar på två viktiga slutsatser av studien:

  1. Våra kläder påverkar hur vi känner för oss själva vilket påverkar hur vi presterar.
  2. Stil erbjuder ett sätt att dra nytta av detta och flippa det till din fördel.

Dawnn Karen citerar Gail Dines, sociology och kvinnoforskare:

”If tomorrow, women woke up and decided they really liked their bodies, just think how many industries would go out of business.”

Oprah Winfrey lär ha sagt:

”You get in life what have the courage to ask for.”

Om vi översätter det till kläder skulle det bli: Du får i livet vad du har modet att klä dig för. Vilka kläder du än bär kommer ditt humör att sjunka eller höjas för att matcha det säger Dawnn Karen. Du får den typ av dag som du har modet att klä dig för.

Om du inte känner att du förtjänar att glänsa och du presenterar dig själv efter det, är det betydligt mindre sannolikt att världen kommer att få veta vilken helt otroligt härlig och skicklig person du är. Varför? Jo för att DU inte känner att du förtjänar den allra bästa behandlingen och därför inte ber världen om detsamma. Vad du har på dig påverkar dina känslor. Det är ditt beslut.

”If tomorrow, women woke up and decided they really liked their bodies, just think how many industries would go out of business.”

Det handlar inte om att spendera en massa pengar på att se snygg ut. Det handlar om att bära det som får dig att känna dig snygg.

Dawnn Karen förespråkar några minuter i sängen innan du kliver upp för att känna efter på vilket humör du är på just idag. En slags emotionell temp på sig själv så att man kan ta ett mer välgrundat beslut hur dagens outfit ska vara. Det inre behöver hänga ihop med det yttre – kongruens!

Det är alltför lätt att låta externa krafter påverka hur du klär dig. Instagram, den senaste trenden du känner att du måste ha, förväntningar från vänner, familj och kollegor, godkännande från någon auktoritet i ditt liv. Externa krafter har betydelse men de betyder mindre än hur kläderna får dig att känna dig menar modepsykologen.

Stil är en resa inifrån och ut.