Nu börjar vi åter rusta oss för att långsamt återgå till det liv vi levde före pandemin. Därmed ökar handeln av skor och kläder. Bra för näringslivet så klart men inte för planeten.

Efter 17 månader med pandemi är min klädkonsumtion på rekordlåg nivå. Hur är det med din? Jag verkligen längtar efter att få klä mig för det vanliga arbetslivet. Gör du det också?

Men jag tror samtidigt att vi har en perfekt möjlighet att ta lärdom från pandemin. Vi kommer behålla vissa förändrade beteenden och en lägre klädkonsumtion är ett beteende vi måste behålla.

För vi måste ändra vårt konsumtionsmönster när det gäller kläder. Greta Thunberg varnar i en artikel i The Guardian och nya Vogue Scandinavia hur modeföretagen lurar oss med greenwashing. Hon menar att det kan verka som att branschen ställer om medan man i själva verket pumpar in miljoner i kampanjer om hållbarhet medan fast fashion fortsätter och bygger på att vi köper nytt så ofta som möjligt.

Tänk om vi hade samma konsumtionsmönster för maten som vi har för kläder!  Då skulle 80 procent av maten vi handlade inte ätas upp. En syltburk, en bit ost och flingpaketet skulle komma till användning bara en gång. Vi skulle jaga nya livsstilstrender på matområdet så gott som dagligen. Våra köksskåp, frysar och kylskåp skulle bågna av burkar och förpackningar med mat vi inte öppnat eller bara tagit en sked av. Vi skulle ideligen komma hem med ytterligare ett kilo potatis trots att vi redan hade fem kilo hemma.

Men även om vi slutar frossa i nyproducerat från Sydostasien är det inte ett fortsatt frosseri i secondhand eller hållbart producerade kläder som på sikt åtgärdar det faktum att textilindustrin är den andra mest förorenande branschen och en av de värsta vad gäller kvinnors arbetsvillkor.  

Det krävs ett större skifte.  

Vi kommer inse att vi kan behålla vår kärlek till kläder och samtidigt vårda moder jord. Vi kan till och med göra oss själva en tjänst genom att sluta jaga de ouppnåeliga skönhetsideal som modeindustrin ger näring åt.  

Det är inte frosseriet eller den eviga jakten på något nytt som skapar klädglädje. Klädglädjen kommer när du gjort hemläxan ordentligt. Gått till botten med hur du vill klä dig, lärt dig hur du klär fram just din figur och vilka färger du älskar.    

Till dess finns det en enkel och för planeten högst effektiv insats vi alla kan göra direkt: fördubbla användningen av de kläder vi redan äger!