Music is what feelings sound like. Bra citat va?! Inget påverkar oss så starkt som musik. Det går rakt in i oss och kan locka fram en tår eller ett skratt ur den mest hårdkokta.

Näst efter musik tror jag färgerna påverkar oss på ett liknande omedvetet sätt.

Jag har alltid känt mig dragen till olika färger i olika perioder i mitt liv. Det har inte haft med modet att göra utan varit ett sug efter plagg i en viss nyans. Just nu har jag till exempel snöat in på himmelsblått.

Känner du igen dig? Eller är det bara jag? Jag går ”all in” i mina färgskov…. jag får stoppa mig innan jag har en hel garderob i himmelsblått!

Min stilutbildning har gjort att jag blivit nyfiken på varför. Kan det vara att färgerna påverkar mig på ett särskilt sätt? Grönt har en psykologiskt lugnande effekt. Vem känner inte det under en skogspromenad? Marinblått lugnar också och är skälet till att t ex polisens uniformer har den färgen.

Sätt på en låt för att påverka ditt humör blir då: ta på dig den där tröjan som du vet alltid skiftar din sinnesstämning. Tänk om vi med färgerna på våra kläder alltså också kan förmedla en känsla. Och inte bara till oss själva utan också till vår omgivning.

Svart och andra riktigt mörka färger skapar avstånd mellan dig och andra människor. Bra om du vill markera att du har makt, mindre bra om du jobbar med försäljning eller är ny på jobbet och vill få hjälp att bygga goda relationer.

Hur fungerar färgernas psykologi då?

Färgerna talar till vår gammelhjärna, amygdala. Vi förstår färgernas språk innan vi kan prata. Ta gult till exempel, en färg som signalerar ”upp och hoppa, det är dag, solen skiner”. Gult är alltså en utmärkt färg om du vill få igång andra och dig själv. Ett utmärkt färgval om du ska hålla ett föredrag eller vara moderator. Då passar även rött bra även om rött också kan vara ännu lite mer intensiv.

Svart då? Svart anser många är en säker färg i klädernas värld. Men läser man om färger får man veta att svart och andra riktigt mörka färger skapar avstånd mellan dig och andra människor. Bra om du vill markera att du har makt, mindre bra om du jobbar med försäljning eller är ny på jobbet och vill få hjälp att bygga goda relationer.

Alla passar i alla färger! Tricket är att hitta den nyans av färgen som gör att du syns, inte bara färgen.

Då ska du istället välja varma färger som gult, brunt och grönt. De signalerar att du är vänlig och tillgänglig för andra. Skippa alltså den svarta kostymen som passar bättre när du ska förhandla med banken.

I höst får du hjälp om du vill experimentera lite med färger. Det är inte bara naturen som snart ger oss sitt vackraste fyrverkeri som en värdig avslutning på grönska och växt. En av höstens trender är knalliga färger vilket innebär att butikerna snart fylls med härligt färgstarka kläder, lite ovanligt för den annars så färgosäkra svenska handeln.

Vilka färger passar du i då? Alla passar i alla färger! Tricket är att hitta den nyans av färgen som gör att du syns, inte bara färgen. Utgångspunkten är dina egna naturliga färger i hud, hår och ögon. När du prickat rätt får huden en fräsch lyster och ögonen blir mer intensiva, även utan ett enda uns makeup.

Är du ljus klär du i ljusare färger, är du mörk bär du bättre upp lite djupare toner. Är din hud kall eller varm? Vänd på handleden och se efter om dina blodådror är gröna eller blå. Är de gröna har du en varmare hudton, är de blå har du en kallare. Hudtonen avgör allra mest vilka färger som du är vackrast i. Har du en varmare hudton klär du i varmare färger och tvärtom.

Låter det komplicerat gör ett test på nätet eller gör en riktig färganalys tillsammans med mig.