Jag har alltid älskat kläder. Inte mode utan kläder. Förmodligen präglades jag likt en ankunge av en mamma och mormor som sydde från morgon till kväll. Satt där i en hög av tyska Burda-modetidningar och tittade på bilderna.

Långt senare i livet kom jag att leva några år med en man som hade väldigt tydliga synpunkter på min klädsel. Jag kunde komma hem efter en köprunda på stan bara för att få veta att det jag handlat inte var snyggt. I hans smak. Han ville ha mig i en viss typ av förpackning men det skavde. Inte på kroppen utan i själen. Det var inte jag och jag kunde inte förlika mig vid det han tyckte var fint. Istället tappade jag under en period helt intresset för kläder. Förhållandet tog slut.

I min roll som stilrådgivare har jag fått se ögon tändas och kroppar räta på sig av självrespekt.

När jag ännu något senare funderade på att göra allvar av en livslång dröm om att jobba med kläder och utbilda mig till stilrådgivare var jag länge väldigt tveksam. Jag var jag rädd att det skulle kännas för ytligt för mig. Efter att ha pratat kläder och stil med fler människor under 2019 än sammanlagt i mitt liv, vet jag att den rädslan var helt obefogad.

Kläder är något högst personligt och intimt.

I min roll som stilrådgivare har jag i min ännu helt korta karriär fått se ögon tändas och kroppar räta på sig av självrespekt.

Att köpa kläder köper dig inte stil.

Jag är glad och tacksam att få jobba med något som går på djupet för människor. Jag tror på att de kläder vi bär kan påverka oss och andra lika mycket som forskningen visar att kroppsspråk kan.  Därför slår det mig gång på gång hur lite uppmärksamhet många ger sina klädval och hur mycket människor låter slumpen eller modet bestämma.

Därför välkomnar jag den stora omställning modebranschen genomgår. Kläder är alldeles för viktigt och dessutom för påfrestande för planeten för att vi ska fortsätta frossa i kläder som det vore smågodis. Att köpa kläder köper dig inte stil.

Mot skoskav finns plåster. Mot klädskav rekommenderar jag tid. Tid att tänka igenom vad du vill. Behöver du hjälp, anlita en av oss stilrådgivare som poppar upp som svampar i jorden.

#klädglädje #personligstil #stilrådgivning #hållbartmode

Burda modetidning från 60- eller 70-talet

Bild ur Burda modetidning från 60- eller 70-talet