Kläder och stil är för viktigt för att lämnas till slumpen eller modeindustrin! Under 2019 blev jag dessutom väckt i min tidigare slumrande oro för att de allt billigare kläderna vi kan köpa i butikerna har ett pris någon annan stans, för någon annan än mig.

Enligt FNs handelsorgan Unctad är klädindustrin den näst mest förorenande av alla!

Sen jag började läsa på har jag lärt mig massor om kläder och hållbarhet. Och insett att jag vill inspirera mig själv och andra att värna planeten utan att kompromissa med vare sig stil eller klädglädje.

Av Naturvårdsverket har jag förstått att det enskilt bästa vi kan göra är att använda det vi redan äger. Vi kan minska klimatpåverkan med 49 procent genom fördubbla livslängden på våra kläder. Därför är mitt första mål att utgå ifrån det som finns i min garderob idag och maximera användningen av det. Festplagg kan användas till vardags, sommarplagg på vintern och ett nästan oändligt antal nya outfits kan skapas om man tänker fritt och stort. 

Min garderob i dag är ett välfungerande system och jag vill inte få in någon katt bland hermelinerna.

Allt jag redan äger är inte nödvändigtvis rätt för mig. Då ska det få chansen hos någon annan – mål 2. Att ha gått till botten med sin personliga stil, färger, vilka modeller och plagg som passar din kropp och ditt liv bäst är hela grunden. När den hemläxan är gjord blir det enkelt att släppa plagg som skaver på kroppen eller i själen. Till slut blir det kvar  plagg som är:

”A celebration of who you are” (från ett citat av Susana Sarmiento)

I år ska jag bli bra på att släppa kläder, mål nr 3. Jag har kläder som är 20 – 25 år gamla, kanske mer. Jag är en riktig ekorre. Några av plaggen har faktiskt inte en plats i mitt hjärta.

Först ska de lämna min garderob så jag får bästa möjliga överblick och sen ska en del säljas eller skänkas bort. Av Emmaus Stockholm har jag lärt mig att de och andra aktörer tar emot även mina uttjänta strumpor, trasiga t-shirts och liknande. Alltså allt. De säljer allt som går att sälja i sina butiker och resten säljer de till återvinning. I år ska vi ha en låda för familjens textilier som ska lämna hemmet.

I höstas handlade jag en gul polo, bruna mockastövlar och ett par klackskor. Det räckte mer än väl för att få den förnyelse jag kan längta efter. Jag skojar inte – den gula polotröjan har jag haft varannan eller var tredje dag i ett 10-tal olika outfits. Så därför tänkte jag att för hela året ska max 10 plagg eller skor över tröskeln och åtminstone två av dem vara second hand. Mål nr 5.

Här är några secondhandställen jag gillar:

  • Circle of clothes på Facebook – det mesta
  • Labels we love på Facebook – märkeskläder
  • Arkivet Secondhand Stockholm – modernt (2-3 år) och i  bra skick, även från kedjorna
  • Judits secondhand på Götgatan i Stockholm

Det känns nästan lyxigt att tänka att jag ska ta in 10 nya saker i garderoben. Min garderob i dag är ett välfungerande system och jag vill inte få in någon katt bland hermelinerna. Det kommer därför vara väl genomtänkta och planerade inköp som verkligen tillför mig något. Och på vilka jag kan ställa krav på hållbarhet på något sätt, helst miljömärkta t ex:

Miljömärkningar

Jag planerar numera efter två parametrar: situationer jag återkommande är i och väder.

Kan du lista de tio vanligaste situationerna du behöver klä dig för och har du outfits inklusive skor och ytterkläder för dem?  Sen har jag lagt till väder. Att ha kläder för utgång med vänner eller den där extra viktiga arbetsdagen är bra. Men jag vill också ha fungerande outfits för det klimat jag lever i; spöregn, 15 minusgrader, tropisk hetta…

För att inte tappa bort klädglädjen lade jag till ‘önskningar’ till mål nr 4. Om man gått runt och suktat efter ett speciellt plagg eller plötsligt ramlar över en grej som man bara vet blir ett sånt där sjukt bra tillskott till det man redan äger så ska man så klart unna sig det.

Sist och kanske det roligaste målet, det sjätte: jag ska fortsätta inspirera mig själv och andra genom att blogga, instagramma på @personlig stil, förse mina kunder med tips på Facebook och fortsätta hjälpa människor hitta sin personliga stil och sin klädglädje genom mina stilanalyser. Jag vill genomföra åtminstone ett klädbytarevent – hör av dig om du vill göra den tillsammans med mig.

Jag är sjukt stolt över att vara inbjuden av organisationen Fastigo att hålla en föreläsning om stil och hållbarhet. Vill du hjälpa mig nå målet om ytterligare fyra sådana – hör av dig!